Med blik for krop og ånd

EFTERTANKEN AF LAILA ENGELBRECHT HENRIKSEN, SOGNEPRÆST I GØDVAD

Valli hoppede med på 90´ernes fitnessbølge og åbnede sit eget center i en lille landsby på Island. Men ikke nok med det. Valli havde blik for, at mennesket ikke bare er krop men også består af ånd, der lige som kroppen, skal plejes og tages kærligt af. Derfor tilbød han de hårdt svedende fitnessudøvere lidt tarotlæsning i baglokalet, for ligesom også at få styr på den del! Og på den cirkelformerede receptionsdisk reklamerede han på et hvidt A-3 ark således for sin lille bonusgesjæft:

Valli lægger tarotkort, en måneds forudsigelse: 600 kr., forudsigelse for tre måneder 1000 kr., årsforudsigelse 1400 kr., forudsigelse for hele livet: pris efter aftale (kommer an på vedkommendes alder og sundhedstilstand.) NB. Jo længere forudsigelser, jo mindre præcision!

Ja, det kan være svært at spå om fremtiden! Den erkendelse synes også Valli at være nået frem til i Jón Kalman Stefánssons vidunderlige roman ”Sommerlys og så kommer natten”. Selv med de bedste kort på hånden og 1400 dask på bordet, er det sjældent muligt at forudsige hvad livet og fremtiden vil bringe. For livet er så vældig en størrelse, at det umuligt kan kortlægges, aflæses og sættes på formel. 
Måske bliver det særlig tydeligt når vi tager hul på et nyt år? Vender vi blikket mod det gamle år, ja, så kan vi jo ned til mindste præcision fortælle, hvad det bragte os af godt og skidt. Men med det nye år der ligger forude, er det anderledes. Det er i sagens natur fyldt med uforudsigelighed, og præcision er ikke et ord, livet kender til!Om fremtiden kan vi, med Vallis ord in mente, sige meget lidt. Men en ting havde han ret i; som menneske består vi af krop OG ånd. Og det er godt at huske på, når fitnesscentrene i januar fyldes af mennesker, der skal brænde kalorier og dårlig samvittighed af efter julens alt for store indtag af alkohol og marcipan: Vi er også ånd. En ånd der skal plejes, trænes og kærligt passes på, så vi ikke bliver åndsforladte og nedskriver livet til blot at omfatte vores mere eller mindre veltrænede biceps.  Godt nytår!