Kære krop, svære krop

Sådan lyder titlen på den udstilling, konfirmanderne fra Gødvad for nylig var på Steno Museet i Aarhus for at se. Det handlede om kropskultur. Hvordan idealerne har ændret sig gennem historien.

Det er ingen nyhed, at mennesket altid har dyrket kroppen og interesseret sig for sit udseende, men inden for de seneste årtier er det som bekendt, med hjælp af kirurgiske indgreb, blevet muligt at ændre ting man tidligere måtte forlige sig at leve med. Ligeledes er det også blevet legalt at lægge sig under kniven i jagten på den perfekte krop. Jo, tiderne har ændret sig; i dag kan man få et par nye bryster i konfirmationsgave – på mine bedsteforældres tid fik man et nyt gebis, men det var alene af praktiske og nødvendige årsager!

 

”Generation Plastik” er der nogle, der kalder den unge generation, og der er ingen tvivl om, at den unge kære krop har det svært og kan føle sig trængt i en tid, hvor skønheds- og kropsidealer sjældent har været mere snævert end i dag. Hvad er der egentlig blevet af mangfoldigheden? Hvad er der blevet af gudsbilledligheden – den tanke, at vide sig skabt i Guds billede med alle de nuancer, uregelmæssigheder og skævheder der følger med og som gør verden spændende og vidunderlig at være til i? Hvis vi alle var ens, hvad særligt var vi da? Det særlige og unikke udspringer vel netop af mangfoldigheden?

Nogle vil måske hævde, at det er frihed, når vi kan vælge at ændre på vores udseende. Man kan også vende den rundt og spørge, om ikke friheden indskrænkes, hvis vi kun har ét smalt ideal, som vi alle skal stræbe efter? Og at når det er så smalt som det er, så er det endnu lettere at falde udenfor og føle sig forkert?

Hvad end man har været forbi Steno Museet – eller kirken for den sags skyld, for pointen er for mig at se den samme, ja, så får jeg trang til endnu højere at hylle mangfoldigheden, fordi den levner plads til os alle. Her får vi lov til blot at være til – i al vores uperfekthed.

Lyder det i virkeligheden ikke befriende og helt perfekt?

Laila E. Henriksen, sognepræst