… det lys, der ændrer ens liv!

af sognepræst Laila E. Henriksen

”Engang havde Valli været en ganske almindelig mand, arbejdede inden for elforsyningen, konen i banken, fire børn, der voksede op, en regelmæssig tilværelse, men så skete der noget, og Valli sagde, at han havde set lyset, og så var der nogen der sagde, det er da ikke spor mærkeligt, du arbejder jo inden for elforsyningen. Og det var selvfølgelig ikke elektrisk lys Valli mente, men det lys der ændrer ens liv”.

I Jón Kalman Stefánssons bog ”Sommerlys, og så kommer natten” hører vi om Valli, der en morgen vågner op med et nyt sæt øjne på livet. Han siger sit job op og åbner sin drøm; et fitnesscenter midt i byen, i den store hvide villa, der har stået tom siden den gamle landbrugskonsulent fik et hjerteanfald midt i sveskegrøden. Men Valli er blot en af de mange i den lille islandske landsby, vi i bogen hører om, hvis liv tager skelsættende drejninger, fordi de oplever det lys, der ændrer ens liv.

Lyset forandrer og forvandler, det giver indblik og udblik. Sådan er det! Ikke blot i skønlitteraturen men også mennesker i vores verden får af og til nye øjne på tilværelsen. Oplever det lys, der får os til at bryde op og gå en ny og anden vej. En forelskelse, et møde, et tab, en religiøs oplevelse, en fødsel hører ofte til den slags hændelser, der åbner verden op og breder horisonten ud. Fra horisonten lyste også den stjerne, der fik de vise mænd til at bryde op fra Østerland. Og da de kommer til stalden i Betlehem, er de ikke i tvivl; den nyfødte er opfyldelsen af det, de har håbet og ventet på og læst om hos de gamle profeter. De falder på knæ, tilbeder og giver deres berømte gaver: guld, røgelse og myrra. Og da de rejser sig op, er verden en anden; for de har, i mødet med Jesus-barnet, set det lys, der ændrer ens liv.
De forlader stalden og går af anden vej hjem.