Det haster med håbet...

EFTERTANKEN AF LAILA ENGELBRECHT HENRIKSEN, SOGNEPRÆST I GØDVAD

Det haster med håbet...
Det har været en særlig sommer. En varm sommer. Meget varm. Men ikke så varm, at vi slog varmerekorden. Til gengæld slog vi rekorden i, hvor meget vi talte om vejret og den mulige rekord!
Særligt medierne bidrog (og bidrager): Kloden koger, jorden brænder og isen smelter!
Ikke just opmuntrende meldinger og man forledes til at frygte, at dommedag og verdens undergang ligger og lurer lige rundt om hjørnet. Nogle mener da også, at genoprettelsen allerede er for sent, hvorfor resignationen ligger lige til højrebenet.
 
Men er det så frygtelig en verden vi lever i?
Det spørgsmål satte forfatteren, debattøren og musikeren Kristian Leth sig for at besvare i en bog, der netop er udkommet. Bogen bærer titlen: ”HÅB – et forsvar for fremtiden”, og Kristian Leths konklusion, efter at have talt med alverdens forskere og eksperter på en masse forskellige områder er, at nej, kloden er ikke ved at gå under! Faktisk har det aldrig været så godt at leve på jorden, som det er nu. For aldrig tidligere i verdenshistorien har børnedødeligheden været så lille som nu. Aldrig har der været så få krige. Aldrig har fattigdommen været så lav. AIDS er ikke længere en dødelig sygdom. Malaria er for nedadgående, og gennemsnitslevealderen stiger. Vi er langt fra i mål, men det går i den rigtige retning. Der er udfordringer på klimaområdet, ja, men der er også historisk stor villighed til sammen at skabe løsninger.

Bogen sætter et håb ind i verden. Et håb vi har så uendelig meget brug for. For Kristian Leth (og sikkert mange andre) møder ofte børn og unge med ondt i maven over at vokse op i en verden, hvor det der fortælles om den, sjældent er noget godt. Det fornemmeste og allervigtigste vi kan give vores børn er derfor håb.
Om vi er forældre, bedsteforældre, skole, kirke, forening eller noget helt sjette, så har vi alle en fælles opgave i, at skabe håb i børn og unges liv, så de får mod og tillid til at gå fremtiden i møde. Alting var nemlig ikke bedre i gamle dage. Faktisk er rigtig meget, meget bedre, end vi går rundt og tror.
Fortæl den gode nyhed videre til et barn eller en ung du kender, for jeg tror, det haster det med håbet.